Created with Sketch.
5 Agilnih metoda za uspešniji rad od kuće
28.05.2020

U svakodnevnom radu suočavamo se sa različitim preprekama koje utiču na našu produktivnost na poslu. Od kako smo uveli rad od kuće i započeli ovu avanturu prošlo je više od dva meseca. Rad od kuće izazov je sam po sebi, posebno ako u kući imate ljubimca, roditelje ili decu, a fizički ne možete da izdvojite svoju kancelariju. U slučaju kada Vas ometajući faktori (mama i tata) ozbiljno shvate da ipak nešto zaista radite, potrebno je da ostanete fokusirani i dovoljno fleksibilni kako bi obavili zadatke onako kako se od Vas očekuje. Ukoliko pogrešite agilni pristup Vas može samo ohrabriti da nastavite dalje, jer se na greškama uči.


Agilno poslovanje primenjivano je u svom začetku pri izradi softvera, a danas ga koriste timovi iz različitih industrija. Na samom početku važno je usvojiti agilno poslovanje kao način razmišljanja, kulturu poslovanja.


Četiri agilne vrednosti koje treba poštovati:


  • Motivisan pojedinac ispred procesa i alata
  • Efikasni softveri ispred sveobuhvatne dokumentacije
  • Saradnja sa klijentima ispred definisanog ugovora
  • Usklađivanje sa promenama pre nego slepo praćenje plana


Benefiti primene agilnih vrednosti i principa u radu od kuće:


1.      Zadovoljni klijenti

2.      Brzo pozicioniranje na tržištu

3.      Bolje inovacije

4.      Veća uključenost zaposlenih


Prva metoda – Sigurno okruženje za Vaš agilni tim

 

Kreirajte okruženje i poslovnu kulturu koja se razlikuje od tradicionalnih načina vođenja timova. U vašem timu zaposleni bi trebalo da se osećaju slobodnim da eksperimentišu, daju predloge, nove ideje i biraju nove i drugačije načine za obavljanje posla. Greške su dozvoljene, jer iz njih najviše učimo. Napravite tablu nedeljnih uspeha i neuspeha, a posebno obratite pažnju na zaposlene koji su u stanju da prepoznaju pogrešne pristupe zadatku i osnažite ih da dalje eksperimentišu, uče, usvajaju i doprinose inovacijama na kojima radite.

 

Primenite prvu metodu na sam vrh organizacije, vaše direktore i menadžere. Ukoliko se oni ne budu bojali da greše i priznaju da iz najvećih grešaka najviše uče, onda se ni zaposleni neće bojati ovog pristupa. Džef Bezos, direktor Amazona je na pitanje neuspehu njihovog pametnog telefona Fire phone rekao: „Trenutno radimo na većim greškama i neuspesima od tog.“

 

Druga metoda – Komunikacija virtuelnih timova

 

IKT sektor ima jednu od prednosti koja druga zanimanja poput kuvara i vozača nemaju. Možemo da radimo sa bilo kog mesta, u bilo koje vreme i budemo u kontaktu sa kolegama zahvaljujući aplikacijama za komunikaciju. Mi u BAD SISTEMS-u za sastanke koristimo naš sopstveni proizvod – Meet.bad.rs. Aplikacija za video konferencije ispunjava glavni zahtev bezbednosti o kojima mi vodimo računa.

 

Obratite pažnju na nekoliko stvari u toku video sastanka:

 

  • Budite kratki i govorite o zadatoj temi jasno i precizno
  • Isključite mikrofon kada ne govorite
  • Sarađujte i ostanite fokusirani
  • A kameru uključite ukoliko se tako dogovorite sa ostatkom tima
  • I opustite se. Ukoliko Vaš dom ne izgleda poput kancelarije ili Vas neko od ukućana prekine, to je u redu, svi smo u sličnoj situaciji.

 

Treće metoda – Povratne informacije i razmišljanja

 

Svaka kompanija, bez obzira na njenu veličinu, ima ustanovljenu misiju, viziju i načine za postizanje ciljeva – strategije. Fleksibilnost postavljenih strategija u agilnom načinu vođenja timova postiže se zahvaljujući redovnim povratnim informacijama članova tima. Jednostavan primer je kreiranje strategija u vezi marketinških kampanja. Bolje je testirati uključenost ciljne grupe različitihm marketinškim kampanjama u kratkom vremenskom periodu npr. svake dve nedelje. Postavite najviše ciljeve i svake dve nedelje merite koliko su kampanje koje ste sproveli bile uspešne. U ovom slučaju naš marketing tim koristi KANBANSI aplikaciju zahvaljujući kojoj pratimo i vizualizujemo tok kreiranja kampanje. Korišćenjem Kanban metode i kanban kartica, posao delimo na manje delove, limitiramo broj kartica u procesu rada kako bi ostali fokusirani na bitne stvari i efekte rada. KANBANSI aplikacija omogućava da u okviru svake kartice unesete komentar koji se odnosi na zadatak na kome radite i time dobijete dodatno objašnjenje zadatka ili povratnu informaciju da li ste na pravom putu.

 

Ovaj metod i organizacija posla kroz Kanban kartice može se primeniti na bilo koju industriju u kojoj je potrebno pratiti proces rada i meriti rezultate. Počevši od prodaje, proizvodnje, razvijanja softvera, HR agencija i drugih organizacija. Ono što svaki član agilnog tima dobija je bolje razumevanje posla kroz transparentni pristup radu. Visok nivo transparentnosti doprinosi poverenju u virtuelnom timu koji radi od kuće, a samim tim doprinosi produktivnosti i osećaju slobode da se zadatak obavi na način i u vreme koje odgovara svakom.

 

Četvrta metoda – Kultura slušanja i prihvatanja sugestija

 

Napravite virtuelnu tablu gde će članovi tima moći potpuno anonimno da ostavljaju sugestije, komentare i zapažanja. Zašto anonimno? Kako bi se svaka osoba iz tima oslobodila da izrazi svoje mišljenje o načinu organizovanja nekog zadatka neophodna je sloboda izražavanja mišljenja na ovaj način. Agilni pristup će lidera tima upoznati gde se nalazi njegov tim, na šta treba obratiti pažnju i o kojim problemima treba razgovarati. Stvaranje poverenja i pokazivanje da brinete za svoj tim jedan su od načina da ustanovite agilni način razmišljanja kod drugih. Takođe obratite pažnju na pohvale i konstruktivne kritike koje bi trebalo da u kontinuitetu isporučujete Vašem timu. Virtuelnim timovima je lakše da funkcionišu na ovaj način, jer direktnim obraćanjem jednom od zaposlenih ne narušavate atmosferu u timu.

 

Peta metoda – Povežite se sa svojim timom

 

Trenutno nije moguće organizovati izlaske, planinarenje ili ručak sa članovima tima, ali je veoma važno biti povezan sa ljudima sa kojima radite. Organizujte 30 –o minutnu pauzu za video poziv, zadajte temu za razgovor koja bi svima bila zanimljiva i nemojte razgovarati o poslu. Jednostavno je. Komunicirajte sa članovima tima koristeći chat u bilo kom trenutku na potpuno neformalnom nivou. Organizujte kratke pauze za kafu i podstaknite lične razgovore koje isključuju posao. Pokažite razumevanje za svoje kolege i osećaćete se povezano sa njima.


Samo napred


Koliko je važno donositi rezultate i biti uspešan u onome što radite, toliko je važno da se u svakom trenutku osećate dobro i povezano. Iza svakog uspeha stoje ljudi koji su nekoliko puta pogrešili, pali, ali nisu stali. Vanredno stanje donelo nam je svima osećaj neizvesnosti, straha od nepoznate situacije i otuđenosti zbog ostajanja kod kuće. Neke od ovih metoda mogu se primeniti i na privatni deo naših života i povezanosti sa prijateljima i porodicom.


Pišite nam na društvenim mrežama - Koliko Vam je bilo potrebno vremena da se naviknete na rad od kuće?


Tekst inspirisan intervjuom sa Nahijom Ordun koja radi na poziciji senior menadžera u sektoru Analitike i digitalnih integracija u Vodafonu.