Created with Sketch.
Blue Ocean Lab - Analitički pregled podataka za koje niste ni znali da postoje
26.07.2021


BAD SISTEMS, butik digitalnih proizvoda iz Niša, od osnivanja ulaže u rast i razvoj zaposlenih i njihove karijere. S velikim zadovoljstvom obaveštavamo javnost o pokretanju ćerke firme Blue Ocean Lab, i postavljanju Sare Novosel na čelo firme koja će se baviti razvojem i pružanjem usluga analize podataka u Srbiji i regionu.


Sara Novosel započela je karijeru u BAD SISTEMS kompaniji kao praktikant UI/UX dizajna. Na poziciji dizajnera i u toku prakse pokazala je kreativnost u oblasti marketinga, preuzela je vođenje projekata u ulozi Product Marketing Manager-a, a osobine lidera isticala je od prvog dana u BAD SISTEMS timu. Predanim radom i radoznalošću, Sara je unapređivala svoje znanje u oblasti preduzetništva, biznis modela i blue ocean liderstva.  


Naziv firme Blue Ocean Lab potekao je od biznis strategije koja se u svetu naziva Blue Ocean. Ova strategija teži pokretanju novih tržišta kako bi se stvorila nova potražnja. Konkurencija u ovom domen nema mnogo značaja, jer ovaj biznis model podrazumeva da kreiranjem usluge kreiramo potrebu za tom uslugom.


Osnovni cilj firme Blue Ocean Lab biće razvoj usluge analize podataka kao i podizanje svesti o važnosti prikupljanja podataka u eri visokog tehnološkog napretka, za digitalne proizvode koji koriste mašinsko učenje (Machine Learning) kao deo veštačke inteligencije (Artificial Intelligence). Mašinsko učenje (ML) kao metod analiziranja podataka već koristimo u BAD SISTEMS-u, a istu metodu primenićemo i u firmi Blue Ocean Lab. Veštačka inteligencija bazirana na metodi Machine Learning je mogućnost sistema da uče i unapređuju korisničko iskustvo identifikovanjem šablona ponašanja korisnika i odlučivanja uz minimum ljudske intervencije.


Strategija blue ocean je – kao okean, nepregledan teren mogućnosti koji dobijamo otvaranjem novog tržišta, bez konkurencije jer naša usluga nije kreirana u odnosu na druge biznis modele, već otvara novu eru rada s prikupljenim podacima. Biznis model Blue ocean okrenut je postavljanju sopstvenih merila i pravila igre na tržištu.


Kako bismo vam približili šta se dešava nasuprot Blue ocean strategiji, moramo pojasniti pojam Red Ocean. Red ocean predstavlja biznis model koji na tržište ulazi u borbu sa velikim brojem konkurentskih firmi. Kompanijama su na tržištu unapred postavljena pravila igre koje se moraju poštovati, a isti proizvod različitih proizvođača ni po čemu se ne razlikuje, niti ističe od drugih.


U vreme COVID-19 pandemije pojedine kompanije doživele su zatvaranja, dok je IT industrija dobila zalet u veliki rast na globalnom nivou. Otvaranje novih mogućnosti, razmena znanja, iskustava i istraživanje tržišta dovela nas je do strategije Blue Ocean.


Blue Ocean Lab će predstavljati jedan od temelja našeg digitalnog butika, gde će se većina naših digitalnih proizvoda oslanjati baš na podatke koji dolaze iz Blue Ocean Lab servisa.


Blue Ocean Lab započinje svoj put od 2. avgusta 2021. a BAD SISTEMS team pruža nesebičnu podršku za dobar početak našoj koleginici Sari Novosel i želi joj mnogo dobrog vetra na plavom okeanu izazova.