Created with Sketch.
Doručak uz Kanban i kiflice
12.03.2020

18.06.2019 - Danas smo na Kreativnom utorku, koji se organizuje na svake druge nedelje u Startap centru, imali prilike da doručkujemo uz Kanban i kiflice. Jovan Soldatović je mladim ljudima predstavio na kreativan i slikovit način metodu koja olakšava organizaciju rada u jednoj kompaniji, ali takodje može poslužiti i za pokretanje novih ideja i preduzetničkih poslova - sve to uz doručak i interakciju sa posetiocima.

 

Jovan nas je uveo u celu priču o Kanban metodologiji, koja je nastala u Engleskoj 1940. godine u kompaniji Speedfire koja se bavila proizvodnjom avionskih krila i avionskih delova motora. Medjutim, prvi put je našla primenu u Japanu 1950. godine u kompaniji Toyota kao neka vrsta unapredjenja poslovanja u fabrici. Obzirom da tada nije bilo računara radnici su koristili sistem kartica na kojima su zapisivali imena osoba kojima je bilo potrebno da se dostavi neki alat neophodan za proces rada – kartica je bila u kesi zajedno sa alatom i ljudi koji su bili zaduženi za raznošenje delova znali su do koga alat treba da dodje.

 

Pored toga, postojale su različite faze u procesu rada kao što je prikupljanje inventara, sastavljanje delova i slično. Kartice su bile najsitniji deo celog procesa rada, a grub prevod japanske reči Kanban je karticu možete videti.

Ono gde Kanban nama danas pomaže jeste organizacija procesa rada govori Jovan. Bilo da je proces rada loš ili dobar vi možete da ga prikažete vizuelno – to znači da svaku fazu vašeg rada možete definisati po koracima kako biste došli do krajnjeg produkta i mogli da ga prodajete navodi Jovan.

Kanban vam danas omogućava da uz vizuelni prikaz uvidite koji su to potencijalni problemi i kakva je vaša vrsta organizacije. Pomoću toga možete uočiti koj proces rada biste mogli da ubrzate, poboljšate ili eventualno izmenite. Da biste koristili Kanban metodologiju možete se baviti bilo kojim preduzetničkim poslom koji ima više faza rada – ne morate biti nužno deo IT sektora.

 

Ono što Vam je neophodno za Kanban jeste radna tabla – to može biti običan zid ili bela tabla – bilo šta što ima radnu površinu gde ćemo da prikažemo naše faze rada. Sledeća stavka su kartice – to je najsitniji deo Kanbana – task koji želimo da obavimo. Ono što je najbitnije na kraju jeste priča koja stoji iza proizvoda – kako je produkt nastao i šta sve moramo da uradimo da bi on bio dobar – user storytelling.

 

Kanban nam omogućava jednostavan način poslovanja jer nam nudi jednostavna rešenja, dok nam je komplikovaniji proces kreiranja Kanban metode. Ako je vaš proces rada loš, samo korišćenje Kanban metode vam neće pomoći da on bude bolji, ali će vam omogućiti da uvidite gde je vaš proces loš i šta je ono što treba da promenite govori Jovan.

 

Naš tim iz BAD SISTEMS-a je tri godine radio na kreiranju aplikacije KANBANSI koja je bazirana na Kanban metodologiji poslovanja i omogućava svim sadašnjim i/ili budućim preduzetnicima jednostavniji način rada uz korišćenje aplikacije. 

 

Svi prisutni su nakon predavanja dobili vaučer za besplatno korišćenje KANBANSI aplikacije u periodu od godinu dana.