Created with Sketch.
Izazovi digitalizacije na Globalnom forumu finansiranja za mala i srednja preduzeća
12.03.2020

18.10.2019 - Najveći globalni izazov za mikro, mala i srednja preduzeća (MSP) predstavlja pristup fondovima za finansiranje – zaključak je sa nedavno završenog Globalnog foruma finansiranja za mala i srednja preduzeća (Global SME Finance Forum) u Amsterdamu.

 

Jovan Soldatović, managing partner BAD SISTEMS-a bio je deo delegacije na ovogodišnjem Forumu od 7 do 9.oktobra. Članovi tima za pristup izvorima finansiranja USAID-ovog Projekta Saradnje za ekonomski razvoj zajedno sa partnerima bankarskog sektora, predstavnicima poslovnih asocijacija i predstavnikom ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacije pratili su više od 90 govornika, panel diskusija i radionica.

 

Upoznali smo se sa aktuelnim trendovima na polju finansijskih inovacija i primenljivim rešenjima. Iskustva drugih zemalja pokazala su nam kako automatizacija kreditnog procesa skraćuje vreme za donošenje kreditne odluke. Finansijske tehnologije (FinTek) ponudile su svoja rešenja u najvećem izazovu za MSP sektor, modele finansijskih platformi za pristup sredstvima.

Ovogodišnji Forum bavio se pitanjima izazova koje žensko preduzetništvo i kulturološke prepreke predstavljaju za preduzetnice/ke širom sveta.

 

Global SME Finance Awards 2019 dodelio je nagradu BRAC banci iz Bangladeša u kategoriji banaka koje podržavaju žene u MSP sektoru. Pored ove nagrade dodeljene su još 15 nagrada u kategorijama “inovativni proizvod godine”, “odgovorni digitalni inovator godine” i “MSP banka godine” na području Azije, Afrike i svetu. Banka godine u MSP sektoru je DBS banka i to na globalnom nivou. Joyce Tee, šef grupe DBS banke u sektoru za mala i srednja preduzeća iz Singapura privukla je pažnju na svoje izlaganje ističući da je korisnicima potrebno ponuditi jednostavnu banking aplikaciju. Prikazati preduzetniku zašto je banka njemu potrebna, edukovati ga i pomoći mu da razume da je digitalizacija suština budućnosti.

 

 

Cilj našeg prisustva na Forumu je potencijalna primena nekog od inovativnih rešenja na tržište Srbije. Zahvaljujemo se timu Projekta Saradnje za ekonomski razvoj iz USAID-a (U.S. Agency for International Development) koji nam je ukazao poverenje i omogućio da učestvujemo u Globalnom SME Finance Forumu.