Created with Sketch.
KAKO DO SREDSTAVA ZA FINANSIRANJE MALIH I SREDNJIH PREDUZEĆA?
12.03.2020

11.03.2020 - Na jučerašnjem predstavljanju Programa „Podrška finansiranja inovativnih kompanija i MSP putem dodatnog kapitala“ razmatrane su metode i praktični primeri finansiranja malih i srednjih preduzeća (MSP) u Srbiji. U organizaciji WM Equity Partners (WMEP) i podrške USAID-ovog Projekta saradnje za ekonomski razvoj održana su četiri interaktivna panela u ICT Hub-u u Beogradu.

 

Odgovor na pitanje kako do dodatnih sredstava za finansiranje malih i srednjih preduzeća dobili smo od učesnika, organizatora i specijalnih gostiju diskusije: Vladimir Pavlović, WMPE, Miloš Savić, WMPE, Janos Fabricius Ferke, SmartsUp Ventures. Todor Bershkov i Stanislav Sirkov bili su specijalni gosti iz investicionog fonda LAUNCHhub Ventures.

 

Cilj predstavljanja programa „Podrška finansiranja inovativnih kompanija i MSP putem dodatnog kapitala“ jeste priprema domaćih kompanija za razgovore i konkretne transakcije sa različitim investicionim fondovima.

Jovan Soldatović, Managing Partner u BAD SISTEMS kompaniji, prezentuje Nadjituru.rs, našu digitalnu berzu tereta i transporta

Jovan Soldatović, Managing Partner u BAD SISTEMS kompaniji, prezentuje Nadjituru.rs, našu digitalnu berzu tereta i transporta


U narednom periodu očekuje se osnivanje i velika saradnja domaćih investicionih fondova sa MSP u Srbiji. Na samom početku panela govorilo se o važnosti izrade biznis plana i plana investicija, kao i očekivanjima koja svaki investitior ima od preduzetnika. Predstavnicima kompanija prikazan je način na koji investicioni fondovi analiziraju njihovo poslovanje, koje metode evaluacije koriste i kako. Na praktičnom primeru bilo je najlakše razumeti proces procenjivanja vrednosti jednog potencijalnog biznisa.

 

Govorilo se o Pravnim aspektima investiranja iz drugih fondova kao i uspostavljanje dobre prakse uzimanjem u obzir tri ključna faktora:

 

  • Zaštita životne sredine,
  • Socijalna politika i
  • Faktori upravljanja (ESG – integration of enviromental, social and governance factors).

 

Definisanje zajedničkih prava i obezbeđivanje zaštite interesa, kao i unapređenje ESG faktora svih partnera ključ je za dobru saradnju i dobijanje kapitala investitora.

 

Specijalni gosti iz LAUNCHhub Ventures, investicionog fonda, Todor Bershkov i Stanislav Sirakov govorili su o značaju ulaganja u ambiciozne startap projekte. Njihova kompanija ulaže na teritoriji Centralne i Istočne Evrope i to u više od 70 kompanija na projektima Fintech-a do IoT tehnologija.

 

 

Sa radošću smo prisustvovali ovogodišnjem događaju „Podrška finansiranja inovativnih kompanija i MSP putem dodatnog kapitala“. Zahvaljujemo se WM Equity Partners na uzbudljivo organizovanom danu i pozivu, a posebno hvala USAID-ovom Projektu saradnje za ekonomski razvoj na podršci ovom i sličnim projektima. Informacije i iskustva koje smo prikupili od velikog su značaja za dalji razvoj naše BAD SISTEMS kompanije. U procesu digitalizacije, transformacije i razvoja tehnologije dodatni investicioni fondovi značiće dodatni podsticaj i sigurnost svakom srpskom preduzetniku na njegovom putu razvoja.