Created with Sketch.
NE MOGU OVO USTAJANJE – Kako smo uveli "remote work" i zašto?
12.03.2020

06.03.2020

Naslovi u kojima čitate da Google, Twitter i druge velike kompanije zahtevaju od svojih radnika da rade od kuće, posledica su širenja korona virusa (Covid-19). Sve je više kompanija koje svojim zaposlenima daju mogućnost povremenog obavljanja posla kod kuće. Ne morate raditi kod kuće samo kada krenu virusi poput korone u Kini, jednostavno možete naći posao od kuće. Razvojem tehnologija i IT sektora raste potražnja radnika koji će kvalitetno obavljati posao od kuće. Velike kompanije koje su uvele meru predostrožnosti, rada od kuće, znaju da neće zaustaviti širenje virusa, ali će barem usporiti širenje infekcije među zaposlenima. Otkazane su velike konferencije, date su preporuke zaposlenima da ne putuju u druge zemlje na poslovne sastanke itd. Kako ovo nije tekst o posledicama širenja Korona virusa već o prednostima remote rada iliti rada od kuće, govorićemo kako „remote work“ doprinosi zadovoljstvu radnika i kompaniji koja ovaj rad podržava i podstiče.

 

Prednosti povremenog rada od kuće:

  • Veća produktivnost
  • Bolja koncentracija
  • Udobnost sopstvenog doma
  • Ušteda na više nivoa
  • Kancelarija može biti bilo gde
  • Osećaj slobode
  • Fleksibilnost u organizaciji radnog vremena


PREDNOSTI I MANE KUĆNE KANCELARIJE

 

Prednosti rada od kuće jesu veća produktivnost i bolja koncentracija pri radu na projektima. Rad od kuće podrazumeva potpunu udobnost i rad u bilo koje vreme. Sve uslove za rad prilagođavate sami, tako da je osećaj slobode zagarantovan. Statistički podaci pokazuju da rad od kuće donosi bolje rezultate, podstiče produktivnost kod zaposlenih i povećava njihovo zadovoljstvo poslom. Ukoliko se desi da vam nedostaje koncentracije pri radu od kuće važno je ukloniti sve ometajuće faktore. Ometajući faktori u vašem stanu mogu biti drugi članovi porodice, televizija ili pomisao da nešto od kućnih poslova takođe morate obaviti. Važno je obezbediti mirno okruženje, tamo gde se osećate fokusirano. Obližnji kafić, co-working prostori, odvojena prostorija u stanu. Jasno je da ne mogu sva zanimanja efikasno da se rade od kuće, te se ovakav vid rada pretežno odnosi na IT sektor, prevodioce, frilensere i blogere.

 

UŠTEDA NOVCA

 

Ušteda novca smatra se još jednom od zanimljivih prednosti na koju niste obraćali pažnju dok ste svakodnevno išli na posao. Uštedećete na prevozu, skupim obrocima brze hrane, odeći. U Vašem stanu način oblačenja niko neće dovesti u pitanje. Postoje kompanije koje zahtevaju formalan način oblačenja, te ćete na ovakvim zahtevima povremeno uštedeti. Najveći deo IT zajednice ne mari za formalan izgled svojih zaposlenih, ali se ipak osnovna pravila pristojnosti u kancelariji moraju poštovati. Nije pristojno otići u supermen pidžami na posao, sem ako u Vašoj kancelariji nije organizovan PIDŽAMA FRAJDEJ. 😊

 

GOOGLE SAVETI

 

Svaki čovek ima potrebu da pripada, iako postoje ljudi kojima više prija da poslove obavljaju samostalno. Važno je biti deo tima i osećati se povezano sa svojim kolegama. Tri glavna saveta koja Gugl preporučuje kako ne bi došlo do loše komunikacije je da:

  •         Upoznate ljude sa kojima radite. A najbolje bi bilo da svaki sastanak počnete opuštenim razgovorom, pa tek onda pređete na glavnu stvar.
  •         Postavite granice. Prilagodite vreme sastanaka svim kolegama, onima koji su danas u kancelariji i onima koji rade od kuće.
  •         Podstičite sastanke uživo i organizujte video poziv i uključite sve članove tima, i one koji su na remote radu.

 

DRUŽENJE I KOMUNIKACIJA

 

Komunicirajte, komunicirajte, komunicirajte. Važno je biti u kontaktu sa svim članovima tima, gde god se oni nalazili. Na kraju sveta ili komšiluku, laptop i odlična internet veze preduslovi su za obostranu informisanost i dobru saradnju. Mogućnosti za povezivanje timova u jedan komunikacioni kanal su, barem danas, raznolike. Mi u BAD SISTEMS-u koristimo KANBANSI i dodatno Slack. Prilike da se bolje upoznamo koristimo na aktivnostima koje organizujemo. Druženje, pozitivna energija i zdravi medjuljudski odnosi pospešuju poslovanje i osećaj bliskosti sa kolegama.

 

GENERACIJA PETAR PAN

 

U BAD SISTEMSU radi Generacija Y (rođeni od 1981. do 1996.godine). Za Milenijalce, kako ih još u anglosaksonskoj literaturi zovu, važi mišljenje da žele sve, sada i ako može odmah. Generacija Y želi dinamično radno mesto i u potpunosti su svesni da vreme provedeno na poslu nisu merilo „dobrog radnika“ već kvalitet isporučenih rezultata.

Spremnost milenijalaca da uče, pamte i izdvajaju važno od nevažnog neke su od karakteristika generacije koja je 24 časa onlajn. Autoritet na poslu nije poželjan stil rukovođenja timom. Stil rada koji poštuje njihovu ličnost, lider koji pokazuje poštovanje i poverenje, lider koji deli zadatke, ali ne i uputstva za donošenje rezultata. Iskazivanje kreativnost je jedna od važnih stvari koje treba omogućiti jednom Milenijalcu. Dozvoliti kolegi da jednako učestvuje u donošenje odluka povlači i prihvatanje veće odgovornosti za svoj posao.

Okruženje u kojem naše kolege rade podržava različita mišljenja i omogućava svakom da se kreativno izrazi u svojoj oblasti. Kako bismo pružili Generaciji Petar Pan da odugovlači sa procesom odrastanja, uveli smo REMOTE WORK za sve naše zaposlene. 30 radnih dana rada od kuće, kafića ili plaže na raspolaganju je svim zaposlenima. Ovu odluku doneli smo zajedno. Radujemo se prednostima koje ćemo svi osetiti, a o manama ćemo govoriti iz ličnog iskustva, za nekoliko meseci.